Eczeem komt vaak voor

Één op de vijf kinderen heeft last van eczeem. Dit is een huidaandoening waarbij je droge, rode schilferende plekken op de huid hebt, soms met bultjes en blaasjes. Eczeem kan ook flink jeuken. Er zijn veel verschillende soorten eczeem. Bij de meeste kinderen gaat het om atopisch eczeem, dit houdt in dat het een genetisch is en je het al vanaf je geboorte hebt meegekregen. Een voordeel is dat kinderen een grote kans hebben dat ze overheen groeien.  De natuurlijke vet barrière van de huid is bij veel mensen met eczeem minder goed aangelegd. Ze zeggen ook wel dat de huid bij eczeem ‘open’ staat. Het gevolg hiervan is dat de huid het vocht niet goed kan vasthouden, waardoor het altijd erg droog is.

Verschillende varianten

Er zijn een hoop varianten van eczeem zo heeft de één Seborroïsch eczeem, de ander Atopisch eczeem en weer iemand anders Contact eczeem. Dit zegt je misschien niets maar het komt dus erg vaak bij mensen voor. Zoals in de alinea hierboven is beschreven is Atopisch eczeem de meest voorkomende eczeem. Seborroïsch eczeem is wat minder bekend maar toch heeft ongeveer drie tot vijf procent van de bevolking hier last van. Contact eczeem ontstaat doordat je een allergie ontwikkeld voor een bepaald ingrediënt in een huidverzorgingsproduct.

Behandeling eczeem

Het is nog niet precies bekend waarom er bij iemand eczeem ontstaat. Echter is een goede huidverzorging erg belangrijk voor iemand met eczeem. Een goede eczeem creme kan helpen bij de herstel van je huidbarrière. Beginnende eczeemplekken kun je vaak al verhelpen als je de huid regelmatig insmeert met een eczeem creme. Vaak is het ook nodig om een medicijn of zalf te gebruiken. Bij wat oudere kinderen of volwassen kan de arts kiezen voor lichttherapie. Dit gaat dan om UVB-smal-spectrum lichttherapie. UVB is onderdeel van zonlicht, wat op een aantal huidaandoeningen zeer goed effect heeft.